Забележителности


Забележителностите на град Пловдив е трудно да се подредят по важност, архитектурно или обществено значение и уникалност. Сред тях безспорно най-посещаваното и фотографирано място е Античния театър, построен през 2 век по времето на император Траян.


Пловдивският Амфитеатър е забележителен не само с архитектурното и историческо опознавателно значение, но и умелата му адаптация към културния живот на града. Той е гостоприемен домакин на концерти, опери, театрални представления и много фестивали през летните месеци от годината.Сякаш, за да улесни туриста, времето е събрало повечето значими градски забележителности и паметници в очертанията на Трихълмието, Старият град, където е възникнало първото праисторическо селище - древнотракийския Евмолпия, прародителя на днешен Пловдив.


Крепостта Небет тепе е крепостта, която през вековете се разпростира на трите тепета Небет, Джамбаз и Таксим, дала основите на днешния Стар град на Пловдив.


В днешния Стар Пловдив са съхранени и до днес не само акрополните крепостни камъни, но и забележителни възрожденски църкви и придобилите свое уникално име в архитектурата пловдивски къщи.До Освобождението в Пловдив са изградени множество православни църкви, дело на най-добрите български творци на архитектурни, резбарски и живописни школи от епохата на Възраждането, запазени и функциониращи до днес.Съхранените и реставрирани образци на пловдивската несиметрична и симетрична къщи са отворени за посетители и днес, намерили своето предназначение като музеи, галерии, аптеки, заведения или дискотеки.


Старият Пловдив е уникален жив градски организъм, изграден от археологически обекти, музеи и галерии с ценни експонати, старинни сгради, действащи храмове с богата живописна и дърворезбена украса и църковна утвар, уютни кафенета и ресторанти, учебни сгради, по-стари и по нови жилищни постройки с романтични дворове, живописни калдъръмени улици.


През 1956г. Стария град е обявен за архитектурно-исторически резерват.


На територията на древното Трихълмие са съхранени значителни паметници от античността. Тук се издигат крепостни съоръжения от всички епохи. В южното подножие на седловината между хълмовете Джамбаз и Таксим също са оцелели през вековете монументални останки от крепостните стени на акропола заедно с южната порта. От вътрешната страна на стените след единадесет-годишни археологически проучвания е разкрит забележителен по размери античен театър, на който в последствие е извършена сполучлива консервация и реставрация. Друга забележителна сграда е открита при западното подножие на Таксим тепе на площад "Джумаята". Там може да се види реставриран сектор от античния стадион на Филипопол.


Южно от Трихълмието са останките на обширния градски площад от римската епоха - античен форум (агора). До наше време са оцелели значителни части от акрополната крепостна стена, прокарана по височините на трите пловдивски хълма. Личат останки от древно-тракийската и елинистична епоха, внушителни са преправките от римската и византийската епоха и времето на Българското средновековие.


В Стария град може да се проследи цялото развитие на възрожденската жилищна архитектура след 19 век. Тук има по-стари къщи, носещи характеристиките на българската планинска къща с открит чардак, несиметричен план и с по-скромна декоративно-художествена украса. Несиметричната схема не може да задоволи напълно нарасналите изисквания на собствениците - хора, които пътуват много, познават Цариград, Венеция, Виена. На тези условия отговарят успешно пловдивската симетрична къща, така че към средата на 19 век тя се разпространява из цялата страна.


През 1979 г. Старият Пловдив получава европейски златен медал за опазване на паметниците от миналото.


За гостоприемния дух на Пловдив благоприятстват и подредения и поддържан централен градски парк, построен след Освобождението върху стар турски гробищен парк, както и уникалните защитени три хълма Джендем, Сахат и Бунарджик, любимо място на пловдивчани с техните редки растителни видове, както и течащата и разделяща на две града река Марица.


Значим не само с историята си, но и със своята роля в икономическия живот на града и страната е Пловдивския Международен Панаир - домакин на множество специализирани изложби и форуми през цялата година.